2015. szeptember 20., vasárnap

Levendula

Régi jó szokás szerint, ahogy megjelennek az első piros gyümölcsök, nagymamák, édesanyák és lányaik a jól bevált családi recept alapján lekvárt, dzsemet, szörpöt és befőtteket készítenek, hogy a hűvös időszakban is élvezni lehessen a nyárról üvegben megőrzött ízeket. Viszont a gyümölcsök mellett sok-sok illatos virág is nyílik , melyek nem csupán a szemet gyönyörködtetik, de egészségünkre is jótékony hatással vannak, valamint a konyhában ínyenceknek való különlegességekhez szolgálnak nagyszerű alapként. Sőt, üvegbe zárva még a téli időszakban is nagy hasznukat vehetjük. 
   Egyik kedvencemet örökítettem meg:)
A levendula erősíti az immunrendszert, élénkíti, felfrissíti a testet és a lelket. Idegerősítő tulajdonsága mellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. A levendulás fürdővíz bársonyossá teszi a bőrt, enyhíti a pikkelysömör, az ekcéma, a rovarcsípés és a napégés tüneteit. Javasolt pattanásos bőrre, zsíros és korpás hajra is. Alvászavar esetén altató hatású, illetve migrénre adhat gyógyírt. Fűszernövényként a mediterrán konyha rendkívül kedveli, de adagolásával óvatosnak kell lenni erős aromája miatt. Olívaolaj fűszereként grillekhez ajánlott, ecet formájában pedig különleges ízvilágot érhetünk el saláták készítésekor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...