Régi jó szokás szerint, ahogy megjelennek az első piros gyümölcsök,
nagymamák, édesanyák és lányaik a jól bevált családi recept alapján
lekvárt, dzsemet, szörpöt és befőtteket készítenek, hogy a hűvös
időszakban is élvezni lehessen a nyárról üvegben megőrzött ízeket.
Viszont a gyümölcsök mellett sok-sok illatos virág is nyílik ,
melyek nem csupán a szemet gyönyörködtetik, de egészségünkre is jótékony
hatással vannak, valamint a konyhában ínyenceknek való
különlegességekhez szolgálnak nagyszerű alapként. Sőt, üvegbe zárva még a
téli időszakban is nagy hasznukat vehetjük.
Egyik kedvencemet örökítettem meg:)
A levendula erősíti az immunrendszert, élénkíti, felfrissíti a testet
és a lelket. Idegerősítő tulajdonsága mellett antibakteriális és
gyulladáscsökkentő hatású. A levendulás fürdővíz bársonyossá teszi a
bőrt, enyhíti a pikkelysömör, az ekcéma, a rovarcsípés és a napégés
tüneteit. Javasolt pattanásos bőrre, zsíros és korpás hajra is.
Alvászavar esetén altató hatású, illetve migrénre adhat gyógyírt.
Fűszernövényként a mediterrán konyha rendkívül kedveli, de adagolásával
óvatosnak kell lenni erős aromája miatt. Olívaolaj fűszereként
grillekhez ajánlott, ecet formájában pedig különleges ízvilágot érhetünk
el saláták készítésekor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése